60-годишните англичани са по-активни,от когато и да било

Работническият синдикат в Англия отправи неочакван призив – да бъде разработена брошура със секс съвети, която да бъде разпространена сред хора на възраст над 60 години поради нарасналата им сексуална активност.

Общинският съвет в Кройдън, намиращ се близо до Лондон, обяви миналата седмица първата по рода си „сексуална здравна стратегия”, според която гражданите трябва да бъдат предупредени за опасностите от случайните сексуални контакти.

Съветник Маги Менсън коментира, че пенсионерите са в „по-добра физическа форма” и „по-активни” от когато и да било и предложи съветът да разработи памфлета „Секс на 60”.

По нейни думи възрастните хора имат все повече сексуални партньори и случаите, когато правят случайно секс нарастват.

„Те са започнали сексуалния си живот преди противозачатъчното хапче да е било измислено и преди да се е разпространят СПИН/ ХИВ. По тази причина те не са свикнали да използват презервативи. Хората над 60 не се нуждаят от контрацепция, а от актуална информация”, на мнение е Маги Менсън.

Общинският съветник е категоричен, че представената стратегия цели подобряването на здравето и благосъстоянието на общностите, както и гарантирането на знания, необходими при взимането на решения, касаещи сексуалното здраве.

"Целта ни е да насърчим хората да променят поведението си в името на личното си благополучие и в полза на най-ефективното използване на здравните бюджети”

Предвидените мерки включват тестове за сексуалното здраве на хора от всички възрасти, както и окуражаване на пациентите да се тестват за СПИН/ ХИВ.

Притеснението произлиза от данните, публикувани в отчет на Агенцията за защита на здравето от 2010 г., констатиращи значително увеличение на броя възрастни, особено тези около и над 60, страдащи различни болести, предавани по полов път.