Това заяви здравният министър Десислава Атанасова

Недостигът на лекарства за онкоболни вече е преодолян, каза при посещението си във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

 
"За България има осигурени онкологични лекарства. От тази седмица вече те се доставят. Говорили сме с фирмата, която ги доставя, поели са към нас категоричен ангажимент, че за българските граждани ще има медикаменти", увери Атанасова.
 
Тя обясни, че се надява предложението й за повишаване на бюджета на министерството от следващата година с 20 млн. лв. да бъде одобрено, защото средствата са необходими за лечението на деца в чужбина, за инвестиции, за подпомагане на болниците в трудно достъпните райони.
 
Министърът е изпратила и предложение за 18-процентно увеличение на заплатите на работещите в психиатричните клиники и кръвните центрове. Ако идеята бъде одобрена, възнагражденията ще се увеличат със задна дата – от 1 октомври.
 
Атанасова призна, че е останала изненадана от искането на Българския фармацевтичен съюз тя да се извини заради изявление, че напълно реимбурсирани от Здравната каса лекарства се доплащат от пациентите.
 
"Очаквах от Съюза на фармацевтите да се самосезират заради изнесените данни от пациентски организации и да направят проверка, която да установи кой техен колега ги дискредитира пред обществото”, коментира министърът.