Роднини на 35-годишната Павлина Спасова обвиняват дежурния лекар в пиянство

Лекарят, за когото се твърди, че е бил пиян по време на работа в болницата в Дупница, където почина 35-годишна жена, най-вероятно е бил под въздействието на антидепресант. Това потвърди за Новините на Нова директорът на болницата - д-р Любомир Таушански.

Регионалната здравна инспекция в Кюстендил започна проверка по случая, а прокуратурата образува дело срещу неизвестен извършител. Експерти разпитват и колегите на уличения в употреба на алкохол по време на работа д-р Данов. От лечебното заведение отричат дежурният лекар да е бил пиян. Ставало въпрос за взет медикамент.

 „Аз говорих с персонала, със завеждащия отделението, казват няма такова нещо. Каза, че е взел антидепресант”, заяви д-р Любомир Таушански, директор на МБАЛ „Иван Рилски”.

Близките на починалата обаче не вярват във версията с успокоителното. Според тях лекарите се опитват да потулят случая.

Близките на Павлина ще съдят лекаря. От прокуратурата в Кюстендил вече се води досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Дали ще бъдат повдигнати обвинения срещу д-р Данов обаче ще стане ясно след седмица, когато ще излязат резултатите от аутопсията и кръвната проба за алкохол на доктора.

Директорът на лечебното заведение също готви санкция, ако вината на лекаря се докаже.

"Решението дали уличеният в злоупотреба с алкохол лекар да бъде уволнен трябва да бъде взето след приключване на проверките по случая", категорична е и здравният министър Десислава Атанасова.

 

Успокоителните и антидепресантите могат да имат ефект върху поведението, подобен на този, който предизвика алкохолът, твърдят специалисти. Те са категорични обаче, че е невъзможно дрегер или кръвна проба да покажат наличието на алкохол в организма, ако сме взимали медикаменти.

 

Още по темата очаквайте във вторник сутрин в "Здравей, България".