Северните ни съседи идват тук на поклоннически туризъм, бизнес или само да разгледат Русе

Освен бетон и колони мостът между две държави е символ на връзка. Дунав мост в Русе е възможност не само за разходка на българи и румънци. Русенци отчитат, че благодарение на съоръжението гостите от северната ни съседка оставят парите си в града и допринасят за бизнеса.


С отварянето на границите започна нашествие на румънците в русенските магазини.


Русе стана известен като градът с най-много МОЛ–ове на глава от населението. Макар и не така масово заради Дунав мост и днес румънците присъстват в бита и бизнеса на дунавския град.


Според Теодора Велева – ПР в търговски център, отварянето на моста улеснява достъпа. „Целия град Русе може да бъде разглеждан като една туристическа дестинация. Те идват основно уикенда. Идват тук да изкарат някакво време с приятелите със семейството, съчетават хапване в ресторант, малко пазаруване, обиколка на туристическите обекти”.


Много заведения в града разчитат на румънската клиентела, затова менюто е на 2 езика: български и румънски.


Дори отец Емилиян, игумен на Басарбовски манастир открива положителните страни на Дунав мост. „От Букурещ, от Гюргево най вече идват, защото мястото е свързано с преподобни Димитрий Басарбовски, а те го считат на закрилник на своята столица, както е вече известно. Това, ние го наричаме поклоннически туризъм”, казва още игумена.

 

В Русе вече са регистрирани 169 румънски фирми. Причината за изнасянето на бизнеса у нас, се крие в по-ниските данъци и по-евтината работна ръка.

 

Повече по темата може да гледате във видеото.

 


Репортер: Олга Василева