Лидерът на социалистите каза, че инфлацията ще „изяде” увеличението на пенсиите

В четвъртък в парламента започна разглеждането на Бюджет 2013 на първо четене. В пленарната зала ще бъдат дискутирани още бюджетите на Здравната каса и държавното обществено осигуряване.


Управляващите от ГЕРБ определиха проектобюджета като „стабилен”. Според тях акцентът е поставен върху секторите, които ще направят икономиката ни по-работеща.


Лидерът на БСП Сергей Станишев обаче бе категоричен, че единственото хубаво нещо в документа е това, че той вероятно ще е последният, изготвен от кабинета „Борисов”.


Според Станишев заложеното увеличение на пенсиите за догодина ще бъде изцяло „изядено” от инфлацията.

Колко пари са предвидени за пенсии и заплати и за кои сектори са планирани най-много средства през 2013 г.?

Над 1.8 млрд. лева повече приходи в сравнение с тази година са планирали експертите на финансовия министър Симеон Дянков.

В приходната си част бюджетът за 2013 г. трябва да изглежда така: 30,5 млрд. лева приходи срещу 31,6 млрд. разходи.

От финансовото министерство залагат на дефицит не по-голям от 1,3 на сто. Заложената инфлация е 3,4%, а икономическият ръст - близо 2 на сто.

За догодина са заложени повече пари за заплати заради увеличението на минималната, която от януари се вдига с 20 лева и вече ще бъде 310 лева.


Повече пари ще получат и пенсионерите, но от 1 април. Процентът за преизчисление ще е различен за всички пенсии. Минималната трябва да се вдигне с 5 лева и да стане 150, а максималната - от 700 да стигне до 770 лева.

Не са предвидени допълнителни пари за майчински и детски надбавки. Управляващите се мотивираха с това, че ще заделят повече средства за нови детски градини. И двете социални плащания не са променяни вече няколко години.


Репортер: Мария Цънцарова