Колекцията е сред най-добре запазените у нас от този период и включва кончета, колесници и петлета

Детски играчки на 1800 години се пазят в Историческия музей в град Павликени. Те са били на децата на древните траки, населявали този район през втори век. Колекцията е сред най-добре запазените у нас от този период и включва кончета, колесници и петлета. 

 

Единственото, с което те се различават от съвременните играчки, е материалът от който са направени - парцали, дърво, кост, стъкло и глина. Най-често учените откриват керамични дрънкалки, биберони, човешки или животински фигурки. Тези в Павликени се отличават с изяществото  и целостта си.       


“Нашите са намерени в село Бутово, в една керамична пещ са били заредени изработени и в пещта - подготвени за изпичане”, разказва Нели Цонева, директор на Историческия музей град Павликени.


Кончетата имат отвори, в които се поставяли дървени колелца. Дупка на муцуната позволявала да се провре връвта и така те се превръщали в малка колесница. Изпичали ги в два калъпа и после ги слепвали.  


„Всеки един артефакт ни показва, че светът не започва от нас и че много от нещата са отдавна открити. Като се започне от подовото отопление, детските играчки, много от тях повтарят до голяма степен това, което ние ползваме сега”, продължава разказа си Нели Цонева.
Освен в музея в Павликени част от играчките могат да бъдат видяни и  в Историческия музей във Велико Търново.


Повече по темата - във видеото.


Репортер: Йовка Драганова