По думите на работниците в шивашкия цех заплатите се бавят редовно с повече от 20 дни

Люта разпра за неизплатени заплати в шивашка фирма в Благоевград. Работнички от Крупник, Брежани и Симитли в знак на протест срещу работодателя си Борислав Милушев демонстративно напуснаха работните си места и отказаха да изпълнят спешна поръчка. Със случая вече се занимава Инспекцията по труда в Благоевград.


Оказа се, че от месеци шивачки от фирма в Благоевград  не са получавали пълните си заплати. Напрежението ескалира, когато по заповед на собственика на фирмата се налага да останат извънредно, за да изпълнят спешна поръчка. Жените обаче отказват и си тръгват. За случилото се ни разказва една от тях, пожелала анонимност.


„Казаха два часа извънредно, обаче хората бяха разочаровани, че не взеха заплатите и решиха да си тръгнат. Шефката прецени, че трябва да спре автобуса да не ги качи. Спря автобусите и хората си тръгнаха. Помолихме шофьора да ни качи и той на негов риск ни качи в автобуса. След това шефката настигна автобуса, видя, че сме в него и каза на шофьора да ни свали, но той на негов риск се обади на шефа и той каза да ни закара”, разказва една от потърпевшите шивачки.


От фирмата не отричат, че работниците са помолени за извънреден труд, който ще им бъде заплатен, но насилие не е имало.


„Нито съм ги дърпала, нито нищо. Те си тръгнаха в 5 часа от работа и искахме, имахме износ, да останат да работят докато приключи износа за довършване на поръчката и те отказаха , слязоха и си тръгнаха. Аз казах, че автобус няма да пътува по посока Брежани”, защити се управителката на фирма Сийка Милушева.


Шивачките разказват, че заплатите им се бавят редовно с повече от 20 дни. Има хора, които не са получавали възнаграждения от септември.


„И това закъснение от 20 дни е много важно, тъй като нямахме работа след отпуската. Имахме много малко надници хората имат по 120 - 200 лв. за получаване. С 200 лв. ти не може да караш. На всичко отгоре се дават разпокъсано заплатите, не се дават наведнъж. Сега се дават 50 лв., друг път 50 лв. и ти не ги усещаш”, обяснява друга от шивачките.


От своя страна работодателите твърдят, че изплащат заплатите редовно. Проблем е имало само този месец.


„Както винаги във всяка фирма има все недоволни. Напуснали са работа, подали си са жалби в Инспекцията по труда, инспекцията път е направила на нас предписание. Те първо напускат без предизвестие, от тях има хора, които не са си благоволили даже молба да си подадат”, контрира собственикът на шивашкото предприятие Борис Милчев.


Във фирмата се работи извънредно, а заплатата се определя според заработката, твърдят още работниците. Но по думите на шефа им Милчев работният ден е осем часа, „най-много с един час извънреден труд”.  


Инспекцията по труда в Благоевград вече проверява шивашката фирма.


Повече по темата може да гледате във видеото.

 

Репортер: Екатерина Николова