Шейсет дни не достигнаха на семейство от Полски Тръмбеш, за да осинови момиченце

Шейсет дни не достигнаха на семейство от Полски Тръмбеш, за да осинови момиченце. Надежда и Юсни Юсниеви отглеждали детето в продължение на десет месеца като приемни родители и поискали да го осиновят. Законът дава подобна възможност след 12-тия месец, но съветът по осиновяване във Велико Търново решава детето да отиде при други родители.

Детето, което Надежда и Юсни Юсниеви отглеждат като приемни родители е вписано в регистъра по осиновяване, около три месеца след като е настанено в дома им. Когато това става, те веднага подават декларация за осиновяване. Съветът, който взема подобни решения, обаче се позовава на нормативните разпоредби и ги отхвърля като кандидати.  

„В конкретния случай семейството не е оценено като подходящо, тъй като при тях не е изпълнено условието детето да е отглеждано повече от една година”, обяснява директорът на регионална дирекция „Социално подпомагане” Велико Търново”.

Тази една година обаче се оказва пожелателна, съветът  можел да разреши, но можел и да откаже осиновяване от приемни родители. Отделно се вземал предвид и фактът колко време чакало съответното семейство за дете.

Една от причините да бъде поставено ограничение приемните родители да осиновяват дете, което отглеждат е да не се спекулира с този вид грижа за децата и тя да не се възприема като вид предимство при осиновяване.

В случая на Надежда и Юсни съветът по осиновяване е спазил буквално всичко, което повеляват нормативните разпоредби. Не е взел предвид само едно - любовта на двама души към едно дете, което ги наричало „мамо” и „тате”.

 

Какво разказа Надежда за случая и защо семейството предполага, че не са одобрени заради расова дискриминация - гледайте във видеото.