Епохални открития безспорно белязаха 2012 г.

Епохални открития - едни от най-големите за века и десетилетието, белязаха 2012 година. Безспорно най-значимото от тях бе новата субатомна частица, наблюдавана в Големия адронен колайдер. Новата частица по всяка вероятност е неуловимият досега Хигс бозон, ключов за разбирането на това как се е формирала Вселената след Големия взрив. Тя обяснява как частиците са се групирали, за да образуват звезди, планети и в крайна сметка е отговорна за появата на живота.

Международен екип от учени разгада една от най-големите тайни в генетиката. Беше съставена детайлната карта на четирите милиона части от ДНК, които регулират дейността на човешките гени.

Очаква се разгадаването на тайната на "тъмната ДНК материя" да доведе до разработването на нови лекарства и методи за лечение чрез точното определяне на ключови области от генома, които причиняват болести като рак.

2012 година ще се запомни и с безспорния успех на НАСА в изследването на Марс. След 9-месечно пътешествие марсоходът "Кюриосити" осъществи успешно меко кацане на Червената планета.

Залогът бе голям, тъй като маневрата бе рискова, а цената на мисията – 2,5 милиарда долара. Целта на така наречения "Любопитко" е да определи дали на Марс е имало подходящи условия за живот.

През август космическият апарат "Вояджър 1" навърши 35 години, откакто бе изстрелян към Юпитер и Сатурн. Сега той и "Вояджър 2" са космическите апарати с най-дълъг живот в историята.

"Вояджър 1" ще се превърне в първия космическият апарат, напуснал Слънчевата система. На борда му пътуват песента "Излел е Делю хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска, както и други върхови постижения на човешката цивилизация.

Свързано с космоса е и постижението на австриеца Феликс Баумгартнер - първият човек, извършил успешен скок с парашут от стратосферата - от височина над 38 километра, до която се издигна с хелиев балон.

Свободното падане продължи 4 минути и 20 секунди. Баумгартнер премина звуковата бариера и подобри рекорд от преди 52 години за най-голяма височина, от която е скочено с парашут.

С една дума можем да кажем, че оставяме зад гърба си една изключително успешна и плодотворна година.

Подробности ще намерите във видеото.

 

Репортер: Живко Константинов