Допитването ще стане факт, ако консерваторите спечелят следващите избори

Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън обеща референдум „За” и „Против” членството на страната в Европейския съюз. Допитването ще стане факт, ако консерваторите спечелят следващите избори.

Камерън започна дългоочакваната си реч за бъдещите отношения между Европейския съюз и Великобритания с уверението, че иска тези отношения да продължат и в бъдеще. След това премиерът очаквано обяви, че при евентуална победа на неговата партия на следващите избори ще има референдум.

Новата програма на консерваторите ще поиска мандат от британския народ за преговори с нашите европейски партньори. След като договорим новото споразумение с Брюксел ще организираме референдум. Британците щем огат ясно да заявят дали искат да останат в Европейския съюз или искат да се оттеглят окончателно”, заяви Камерън.

В последните няколко месеца Дейвид Камерън беше под натиск от депутатите-консерватори да обещае допитване до народа. Разочарованието на британците от Европейския съюз е на най-високите си нива в историята. Това, че Камерън се подаде на натиска от съпартийците си доведе до критика от опозицията.

Според лейбъристите речта на Камерън го представя като слаб премиер, който е ръководен от депутатите на партията си, а не от обществения интерес.

Реакциите след изказването на британския премиер

Еврокомисията приветства желанието на Дейвид Камерън Великобритания да остане в Европейския съюз, защото било в интерес и на Европа, и на Обединеното кралство, Лондон да бъде активен член на блока.

Камерън обаче отнесе критики от председателя на Европейския парламент Мартин Шулц. Според него реформите, които бяха необходими за да стане Евросъюза по-ефективен, претърпели крах и заради позицията на Великобритания.

Германският канцлер Ангела Меркел изрази желанието си Великобритания да бъде важна част и активен член на Европейския съюз, но подчерта, че Брюксел и Лондон трябва да са готови за компромиси.