Според Брюксел процедурите по раздаване на разрешителни са били ограничителни

Европейската комисия ще заведе дело срещу България пред съда на ЕС. Причината за това решение е издаването на разрешителните за цифровата наземна телевизия.

Според Брюксел в процедурата е имало ограничителни условия, които са изключили част от потенциални кандидати. Това пък е затруднило конкуренцията в бъдещия пазар на инфраструктура за цифрова наземна телевизия.

От Европейската комисия смятат, че България не се е съобразила с изискванията, заложени в Директивата за конкуренцията, когато през 2009 г. е предоставила наличните пет лота. Това е станало чрез две конкурсни процедури. Според ЕК те са били ограничителни, като така са отхвърлени кандидати, свързани с доставчици на съдържание (оператори на телевизионни канали), както и оператори, действащи само извън България, или оператори на мрежи за радиоразпръскване.

По този начин е бил ограничен броят на дружествата, които могат потенциално да навлязат на пазара, уточняват от ЕК.

През март 2012 г. Комисията поиска от българските власти да „позволят реален достъп до българския пазар на инфраструктура за Цифровата наземна телевизия”.

България обяви началото на нова тръжна процедура за отпускане на допълнителни честоти. Тези честоти обаче няма да бъдат предоставени преди 1 септември 2013 г., когато ще се премине от аналогово към цифрово излъчване.

От ЕК очакват съществуващите телевизионни канали да сключат споразумения с операторите на разпространителските мрежи преди преминаването, за да може след тази дата да се излъчва чрез новата инфраструктура.

Има голяма вероятност операторите, които ще навлязат на пазара след тази дата, да нямат никаква икономическа изгода от това, уточняват от ЕК.