Непосредствено преди евентуалния референдум обаче може да станат 53%

Цели 40% от британците биха гласували "За" излизането на страната им от ЕС, ако трябваше да избират днес. Това сочат резултатите от проучване, публикувано във вестник "Таймс".

Това е първото допитване, откакто премиерът Дейвид Камерън каза, че би провел референдум за еврочленството на страната си в края на 2017 г.

За оставането в общността са 37% от поданиците на Елизабет II. Останалите 23% засега не са решили как биха гласували, сочи анкетата.

Като се знае относително как се оформя в последния момент мнението на съмняващите се, анализаторите смятат, че вероятно 53% ще бъдат за излизането, а 47% - за оставането в ЕС.

Премиерът Дейвид Камерън каза, че първо би искал да предоговори условията, при които Лондон ще остане в общността, преди да назначи плебисцит по новата, вече сделка. Но допитването, проведено сред 2000 англичани, показва, че по-голямата част от британците вече имат твърда позиция по въпроса.

Що се отнася до това на кого британците биха гласували доверие за предоговаряне на условията по членството си в ЕС, 36 на сто от тях вярват на Камерън и едва 18% на лидера на лейбъристите Ед Милибанд.