На срещата на високо равнище в Катар настроенията срещу режима на Башар Асад бяха очевидни

Арабската лига даде право на страните членки на организацията да въоръжават бунтовническите сили в Сирия. На срещата на високо равнище в Катар настроенията срещу режима на Башар Асад бяха очевидни. От името на Сирия край заседателната маса седнаха представители на опозицията, а не официална делегация от Дамаск.

 

След заседанията беше приета резолюция, която казва, че политическото решение на конфликта в Сирия е предпочитаният вариант за всички. В разрез с тази позиция обаче беше прието, че всяка страна-членка на Арабската лига, може по своя преценка да оказва помощ, включително с оръжие, на бунтовниците в Сирия.

 

„Призоваваме международната общност да признае коалицията на сирийската опозиция като легитимен представител на Сирия и нейния народ, в борбата му за свобода, справедливост и мъдро управление”, каза Ахмед Бин Хили, зам.-генерален секретар на Арабската лига.

 

Като представители на Сирия на заседателната маса бяха поканени бившият президент на обединената опозиция Муаз ал-Хатиб и новоизбраният алтернативен премиер на страната Гасан Хито. Поканата, която дойде от домакините от Катар, беше оспорена от Ирак, Алжир и Ливан

 

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че шведският професор Аке Селстрьом ще разследва взаимните обвинения на управляващи и опозиция в Сирия в употребата на химическо оръжие. Постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН спорят за това има ли употреба на химическо оръжие в Сирия и от кого. Във вторник Бан Ки-мун ги извести, че няма да участват в разследването.