Предупреждението накара дипломатическите мисии да обсъдят ситуацията помежду си

Северна Корея предупреди, че няма да може да гарантира безопасността на чуждите посолства в страната от 10 април.  Пхенян призова Великобритания, Русия и останалите европейски държави да евакуират дипломатическия си персонал от страната.

 

Редица европейски столици обявиха, че са получили писма, препоръчващи им да изтеглят своите служители от Пхенян. 

 

Предупреждението накара дипломатическите мисии да обсъдят ситуацията помежду си. Засега обаче нито една държава не е обявила предстояща евакуация на своето посолство.

 

Предупреждението е част от все по-войнствената политика на КНДР

 

"Тяхното съобщение гласеше, че от 10 април правителството няма да има възможността да гарантира безопасността на посолството и международните организации в страната в случай на конфликт", обясни говорителка на "Форин офис"."Доколкото разбираме, севернокорейците ни питат дали посолствата ни възнамеряват да напускат, а не съветват да го правят".

 

Британското правителство обяви, че не обмисля изтегляне на своите дипломати и счита въпроса за поредния епизод от поредицата войнствени изказвания на Пхенян.

 

Русия, която поддържа сравнително близки отношения в КНДР, също получила подобно официално писмо.

 

Междувременно Южна Корея обяви, че очаква Пхенян да направи пробни изстрелвания на ракети със среден обсег на действие. Северна Корея премести две ракети на източния бряг на полуострова. Сеул твърди, че са готови да проследят траекториите на ракетите при евентуално изстрелване и са разположили два допълнителни бойни кораба, въоръжени с антиракетни установки, край бреговете си.