Присъда „лишаване от свобода” пък е получил само един от подсъдимите

Повече от половината дела за купуване на гласове при миналите избори са прекратени по различни причини, а присъда „лишаване от свобода” е получил само един от подсъдимите. 

 

Според данните на прокуратурата излиза, че на миналите избори са действали само две организирани групи за търговията с гласове. Подсъдимите са признати за виновни и наказани с пробация. 

 

В същото време най-тежкото наложено наказание е 6 месеца затвор и 10 000 лева глоба. Получил ги е мъж от Лом за това, че е платил на двама души по 20 лева, за да гласуват с бюлетина № 2 в полза на ГЕРБ.   

 

За купуване на гласове законът предвижда до пет години затвор и глоба между 10 и 20 000 лева. Картината на реално наложените наказания обаче е съвсем различна. От започнали 239 наказателни производства повече от половината – 130, са били спрени или прекратени.

 

Подсъдимите по 72 дела са обявени за виновни. От тях само един влиза в затвора, четири дела завършват с условни присъди, а по останалите 67 наказанията са пробация или глоба.  

 

Оказа се и че хората дават гласа си на бартер не само срещу пари, но и срещу различни други малки придобивки и услуги - плащане на сметки за ток, купуване на дърва за огрев, бутилка бира или безалкохолна напитка и дори подарък - печка. В пазарджишкото село Ветрен пък са раздавани кокошки в замяна на глас.