В града има поне 50 сгради от средата на миналия век, които създават проблеми

Неотдавна част от балкон на жилищна сграда в центъра на Русе падна. Пострадали нямаше, само защото балконът падна посред нощ. 

 

Много от сградите в града са паметници на културата. Поддържането им обаче става трудно, тъй като струва скъпо и изисква десетки формалности. 

 

Така стари красиви къщи се превръщат в сгради – убийци. 

 

Русе често е наричан „Малката Виена“ заради сградите, в които са застъпени стиловете барок, модерен и неокласицизъм. Някои обаче са опасни. Именно от балкон на такава сграда се откърти парче и от общината оградиха мястото. След още два дни рухна целия балкон. Имотът е частна собственост.

 

„За съжаление това се повтаря всяка година точно в този период, когато има смяна на сезоните и сгради, които не са поддържани, особено тези, които са и по стари и по фасадите не са предприемани абсолютно никакви действия от собствениците, започват подобни проблеми”, коментира Пламен Стоилов, кмет на Русе. 

 

Огражденията се оказали спасителното съоръжение, за да не пострада някой. След още един ден оградиха и под съседния балкон, тъй като и той бил потенциално опасен. 

 

По централната градска улица са идентифицирани 15 опасни сгради – повечето от тях паметници на културата от местно значение.

 

Освен паметниците на културата в Русе има поне 50 други сгради от средата на миналия век, които създават проблеми. 

 

Целия репортаж гледайте във видеото.

 

Репортер: Олга Василева