Той посочи, че в чисто морален план това управление ще е силно уязвимо

„Сценарий, в който ГЕРБ печели, не е благоприятен”. Това заяви в „Здравей, България” Георги Първанов, президент от 2002 до 2012 г.  По думите му не е изключен вариантът от 2005, когато властта е отишла в третата формация. 

 

„В чисто морален план това управление ще е силно уязвимо. Може да се случи вариант да се направи конфигурация от втората и останалите формации, но тя ще тръгне от по-ниско ниво в морално отношение. Скпетик съм към възможностите на тези данни да има силно управление, но дано да бъда опроверган”, посочи Първанов. 


Според него всяка партия трябва да има ясни програмни ангажименти и заяви, че през четирите години на управление ГЕРБ не е имала ясна програма. „Всичко при тях се пишеше на коляно”, заяви той. 


Последното изследване на „Алфа рисърч” показа, че БСП пада стремглаво надолу. Данните Първанов определи като неприятен факт на фона на острото социално напрежение. „По-скоро се ерозира нейният ляв фланг. Причините са много. Трябваше да дадем една промяна на лявото. Но БСП е по-готова от всеки друг политически субект и вярвям, че партията ще бъде основният управленски фактор във времето след 12 май", допълни той. 

 

Георги Първанов определи като плашеща апатията на хората. „Сега има апатия, сега хората не гледат, дори не задават въпроси. А това е по-страшно от всичко друго, което сме преживели в политиката. Няма вяра, че политиката може да реши проблемите на хората”, подчерта президентът. 

 

 

Според него в листите трябва да влязат само силни, атрактивни и убедителни личности и доказани професионалисти. 

 

Относно доклада за подслушванията той заяви, че това не е просто грубо нарушение на Конституцията на страната. В същото време обаче отрече подобен доклад да е стигал до него в периода, когато ГЕРБ е била на власт.

 

Приказки е имало винаги, но до мен доклади с такава информация, не са стигали. За тези години, за които се застъпва управлението на ГЕРБ, не ми е бил предоставен такъв доклад”, категоричен бе Първанов. 

 

Той намекна, че „очевидно става дума за поръчка от високо ниво. Тази информация е вървяла в посока към най-високо равнище. Очевидно е, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е консумирал тази информация, но аз не вярвам, че е бил само той”, допълни Георги Първанов. 

 

По думите му наличната информация най-вероятно вече е унищожена, но въпреки това изрази надежда част от записите да бъдат възстановени. 

 

Целия разговор гледайте във видеото.