12 300 устройства пристигнаха в България преди празниците

Доставката на принтери за изборите в цялата страна приключва днес. Столична голяма община е последната, която до края на деня трябва да получи пратките с техниката за изборите.

 

С последните промени в Изборния кодекс депутатите от 41-вото Народно събрание решиха, че секционните комисии трябва да разполагат с принтираща техника, за да могат да дават копия от изборните протоколи на представителите на политическите партии.

 

Всичките 12 300 принтера пристигнаха с ТИР-ове в България преди празниците. Поетапно от началото на май техниката се разпраща до всички общини в страната. Днес последните количества от принтерите ще бъдат доставени до всички столични общини.

 

От сутринта в складовата база на фирмата „К енд К електроникс”, която спечели обществената поръчка за доставката на принтерите, има създадена организация. До края на деня 1 490 принтера ще пристигнат в софийските общини.

 

Всяко едно копирно устройство е тествано, заредени са стартовите мастила вътре в копирното устройство. Отпечатана е и тестова страница, за да е сигурно, че устройството работи.

 

Върху всеки кашон с техниката има инструкции за ползването й. Два дни преди изборите - на 11 май, принтерите ще бъдат поставени в секционните комисии. Тогава техниката ще се тества отново. При проблеми в деня на изборите мобилни групи на компанията ще работят за отстраняване на евентуалните повреди.