Екс-премиерът бе разпитан по повод записания разговор с Найденов и Кокинов

Бившият министър-председател Бойко Борисов бе привикан на разпит в прокуратурата. Причина са изтеклите в медиите записи на разговори между него, екс-земеделския министър Мирослав Найденов и прокурора Николай Кокинов. 


Бившият премиер прекара във Върховната касационна прокуратура около час и половина. Влезе вътре с няколко души охрана малко преди обяд.


Още миналата седмица прокуратурата обяви, че ще снеме писмени обяснения от тримата участници в изтеклите записи, предвид „наличието на данни за евентуално извършени престъпления против правосъдието и престъпления по служба”.  В записите се чува как тримата обсъждат делата срещу Найденов, както и прокурорската проверка за незаконно подслушване в МВР.


След разпита личната охрана на Борисов беше подсилена от десетки съдебни охранители, а самият той заяви, че не бил разпитван.


Разговаряхме на тема как да се установи тази престъпна група, която организира незаконни подслушвания в домовете на хората”, лаконичен бе бившият премиер. 


Той не пожела да отговори на конкретни журналистически въпроси по случая. Затова не стана ясно какво е правил подалият оставка градски прокурор на София Николай Кокинов в дома му в Банкя.  


От изтеклите записи се разбира, че Борисов е бил информиран за резултатите от прокурорската проверка за незаконните подслушвания в МВР преди те да бъдат обявени официално. Още миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че никой няма съмнение в това, че този разговор се е провел и че най-притеснителното бил факта, че един прокурор нерегламентирано е изнесъл информация към Борисов. 


Във вторник лидерът на ГЕРБ отрече да се е снабдил с доклада за прокурорската проверка в МВР предварително. 


Никога не е давал никой никакви резултати от разследването”, отсече екс-премиерът.


Предстои в прокуратурата на разпит да бъде извикан и Мирослав Найденов. 


В същото време неофициално стана ясно, че Кокинов вече е бил разпитан и е потвърдил достоверността на изтеклия запис.