Те са единодушни, че този път по-малко избиратели ще излязат да гласуват

Близък резултат между ГЕРБ и „Коалиция за България”, и намаляване на броя на българите, които ще гласуват в неделя, предвиждат социолозите.  

 

Изследване на ГАЛЪП за в. „Преса” от днес показва, че разликата между ГЕРБ и „Коалиция за България” е по-малка от един процент. Съответно 24% за ГЕРБ и 23,6 за социалистите. Това изследване сочи ДПС за трета политическа сили с 7, 1%. Според ГАЛЪП за сега „Движение България на гражданите” и „Атака” остават под чертата от 4 %, която е необходима за влизане в парламента. 

 

Изследване на „Алфа рисърч”, поръчано от в. „Дневник” показва, че пет политически сили влизат в 42-рото НС. Това са ГЕРБ с 33%, КБ с 28% , ДПС с 10 % , Атака с 7,5 % и „България на гражданите” с 4%. 

 

„Тези пет формации към момента имат най-големи шансове да бъдат в парламента при гласуващи 3,3 – 3,5 млн. души”, каза Станислав Стоянов от „Алфа рисърч”.

 

Прогнозата на Центъра за анализ и маркетинг показва, че разликата между ГЕРБ и КБ е близка. Според социологическото изследване ГЕРБ взимат 21,3% от вота на гласоподавателите, КБ 18,9% , ДПС 7%, Атака 4,9% и „Движение Българя на гражданите” 4,9%.

 

Разликата се стеснява. Има голяма дупка между „България на гражданите”, които според нашето изследване със сигурност влизат, и следващите политически сили”, коментира Юли Павлов от Център за анализи и маркетинг. 

 

Социолозите са единодушни, че този път по-малко избиратели ще излязат да гласуват сравнено с процента на гласувалите през 2009 г. Агенциите прогнозират, че едва 3,2 – 3,5 млн. българи ще упражнят правото си на глас. Причините е, че част от активните гласоподаватели на тези избори не могат да намерят посока или политическа партия, която да ги представлява.

 

„Това ще рече, че близо половината от избирателите в страната няма да отидат да гласуват”, каза Кольо Колев от Медиана.

 

„Кампанията беше такава, че по-скоро отказа част от хората”, коментира Станислав Стоянов от  „Алфа рисърч”.

 

Прогнозата е, че независимо дали ГЕРБ или БСП ще води с процент или два пред основния си съперник, стабилността на правителството е поставена на карта

 

„Въпросът е какво следва от тук нататък? Ще бъде много трудно, на който и да било, да мисли за стабилно мнозинство и управление. Още повече в условията, когато половината от хората са ти недоволни”, каза Кольо Колев от Медиана.

 

„Ще има относително нестабилна политическа конфигурация на фона на недоволството, ярост, неудовлетвореност. Това е доста опасна комбинация, която може да прерасне в политическа и социална нестабилност”, смята Станислав Стоянов от "Алфа рисърч".