Столична община ще стимулира енергийното обновяване на блоковете

Проектите за саниране на панелните сгради в София стават безплатни. Това е една от мерките, с които Столична община ще стимулира енергийното обновяване на блоковете. Самото финансиране на санирането обаче остава задача за собствениците.

 

В столицата има над 200 000 панелни блока. Изцяло санираните сгради са малко. 

 

За да се повиши интереса към енергийното обновяване, типовите проекти стават безплатни. 

 

„Средно за едно семейство разходите за такъв проект биха били около 600 лева”, заяви кметът Йорданка Фандъкова.

 

Изготвянето на типови проекти ще доведе до обща визия на жилищните сгради в столицата.

 

Освен това от скоро безплатни са и разрешенията за строеж при саниране, а общината ще поеме за своя сметка благоустройството на пространството пред блока. 

 

За да се възползват от бонусите, всички собственици в сградата трябва да са съгласни да санират апартамента си. Така сметките им за ток могат да се понижат с между 2 и 3 пъти.

 

„Според мен има две неща, които са задължителни. Първото е саниране с топлоизолация и подмяна на дограма, както и преработката на системата за топлоснабдяване”, обясни главният архитект на София Петър Диков.

 

За да се възползват кандидатите, трябва да проверят в районната администрация какъв тип проект може да се приложи за тяхната сграда, както и да направят конструктивно обследване на блока. 

 

С типовите договори могат да отпаднат и ангажиментите ни към топлинните счетоводители, защото ще можем да сменим вертикалните щрангове с хоризонтални. Така топломерите ни ще предават в реално време колко енергия сме изразходвали директно в топлофикационното дружество.