Античната цитадела ще бъде превърната в музей на открито

Как би изглеждала една крепост от ранга на Царевец, но с адрес Пещера? Археолози и строителни работници от няколко дни трескаво възстановяват античната цитадела, известна още като Крепостта на гълъба. 


Тя ще бъде превърната в музей на открито, където туристи ще се любуват на древната ни история.


Над 50 работници в момента разчистват основите на крепостта и жилищните помещения, залепени до укрепителната стена. Античното селище, което е разположено на площ от три декара, се издига на хълма Света Петка, над самия град Пещера. 


Смята се, че военното укрепление е построено около 4 век, по времето на Византийската империя. Името на крепостта произлиза от гръцкото „перистера”, което означава гълъб. И действително в центъра на цитаделата има мегалит, който в профил прилича на гълъб. 


Архитектурният план на военното укрепление е уникален. Подобен имат само още две крепости на Балканите. В античността тук са се издигали шест кули. Двете са били оформени като църкви. Поради липсата на средства, сега ще бъде възстановена само едната от тях.


В крепостта археолозите са открили над 100 предмета - керамични съдове, прибори за лечение, бронзови везни и много монети.


Още по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев