По думите й не може да се говори за увеличение с 10 или 30%, тъй като много хора се отопляват по този начин

„Категорично ще се противопоставя на каквото и да е увеличение на цената на парното”, каза в предаването "Здравей, България" кметът на София Йорданка Фандъкова по повод изказването, че ако цената на тока падне, ще се увеличи тази на парното. 

 

Тя добави, че не може с лека ръка да се говори за увеличение с 10 или 30%, тъй като около 1 милион души се отопляват по този начин и нямат друга алтернатива. „Ще поискам среща с шефа на регулатора, с новия министър на икономиката и енергетиката, за да коментираме тези теми”, категорична беше тя. 

 

Фандъкова не пропусна и темата с детските градини и ясли. Тя напомни, че в последните години основен приоритет е строителството на детските градини и осигуряването на места в тях.Тази година в района на столична община стартира строителството на 17 детски градини.

 

Кметът съобщи също, че абсолютно всички опасности в районите на детските площадки ще бъдат премахнати. 

 

Във връзка с проблема с уличните кучета в София, Фандъкова заяви, че една от най-добрите мерки за борба с тях е изграждането на приюти. Тя поясни, че проблемът е обсъждан с новия министър на земеделието и по думите й той се е ангажирал с въпроса. „Ще бъде подготвен проект за нова наредба за изграждането на приюти. Тя трябва да е готова до края на юни, за да продължим да изграждаме”, добави кметът.

 

"Изненадана съм от острата реакция на „Атака". Полиците да не използват депутатските си карти като пропуск и извинение за хулигански прояви", заяви градоначалникът на София по повод нахлуването на лидера на партията Волен Сидеров в кабинета й. 

 

По думите й политиците трябва да свикнат и да обръщат внимание на протестите. „Аз съм последният човек, който ще забрани протести", добави още тя. 

 

Фандъкова се надява от "Атака" да се извинят на служителите в Общината, които са били стресирани от случилото се. "Това поведение не трябва да се толерира. Агресията се отразява на цялото общество", добави кметът на столицата.

 

На въпрос ще се сработи ли с новата власт, Фандъкова каза, че е диалогичен човек и се надява правителството да не обръща гръб на 2 милиона души, които живеят в София.

 

Целия разговор с Йорданка Фандъкова гледайте във видеото.