Парламентарните партии представят чужди на гражданите интереси, посочи още той

Трябва да се създаде десен реформистки блок, който да отвоюва държавата от мафията и да я върне на държавата”, заяви в политическия си доклад председателят на ДСБ Иван Костов на 11-то Национално събрание на партията, което се провежда в НДК.


Той отбеляза, че истинската реформаторска десница трябва да върне истинските демократични европейски ценности, тъй като арогантните назначения на Станишев и Доган, скандалите около Сидеров и Борисов, сринаха доверието към политическото представителство”.


Според Иван Костов това, което изкарало протестиращите на улицата са политическите послания на БСП, ДПС, "Атака" и ГЕРБ, които са „колкото далече, толкова и близо едно до друго”.


Всички парламентарни партии представят днес чужди на гражданите интереси и гонене на власт, представяни от гонещи се на глутници политици. Това е резултат от дългогодишните опити на ДС с политическо и медийно вмешателство да отстрани знаещите и можещите от управлението”, допълни Костов и констатира, че страната се намира в политическа безизходица.


„Протестиращите и улицата не могат да променят статуквото, не могат да излъчат управление и всеки техен опит има опасност да върне мафията на власт, прогнозира той.


„За мен тези всичките партии на власт в последните години са наши врагове, те не са ни политически опоненти, затова цялата ни съпротивителна енергия трябва да бъде насочена към тях. Тези политици си имат имена - това са Сакскобургготски, Доган, Станишев, Борисов, Цветанов”, посочи Иван Костов. 


Според него всички днешни ръководства на управляващите и на опозиционните партии са част от олигархията.


От своя страна, извънпарламентарните партии не се държат като опозиция на статуквото, като изключение прави ДСБ, на мнение е Костов.


„Протестиращите виждат мафиотизираната политика и грозното лице на олигархичната власт, това не увеличава обаче доверието към нас. Питат ни защо допуснахте това? Потърсих вината и в себе си, наистина имам лична вина, че не съм спрял мафията. Отговарям си, защото не ни достигаха воля, умения и енергия. Възлагах надежди на членството ни в НАТО и ЕС, но те не се оправдаха”, заяви Костов и обясни, че на това се дължи решението му да подаде оставка.


„Реформаторските идеи се нуждаят от ново реформаторско дясно ръководство на ДСБ”, смята той.


Иван Костов предложи на Националното събрание на ДСБ за председател на партията да бъде избран Радан Кънев. Той, по думите на Костов, имал качества да се превърне във водач.


Представители на много структури поискаха и заявиха, че отново ще номинират Иван Костов начело на партията. Някои изразиха съмнения в качествата на посочения за наследник Радан Кънев.