Бъдещото вдигане на минималната работна заплата не се приема от работодателите

Българската стопанска камара поиска спешни промени в начина, по който се събират глоби и такси от бизнеса. В своя позиция по икономическата  и политическа ситуация в страната, работодателите посъветваха сегашното правителство да се въздържа от решения като изкуствено задържане на цени, финансиране на губещи предприятия и вдигане на минималната работна заплата.  


Работодателите искат кабинета изрично да забрани събирането на такси и глоби, които не са предвидени от законите. Като например парите, които събират различните органи, проверяващи качеството и сигурността на стоки и услуги.


Друга идея, идваща от Българската стопанка камара, е при започване на дело от фирма срещу нелоялни платци, да се заплаща само 20% от дължимата съдебна такса, а останалото от загубилата страна, което ще накара и съдиите да работят по-бързо и резултатно.


Бъдещото вдигане на минималната работна заплата обаче, която премиерът Орешарски обяви, че ще бъде увеличена от 1 октомври, не се приема от работодателите.


Иначе от Стопанската камара не са притеснени за стабилността на бюджета, който и правителството за момента няма планове да променя.


716 млрд. лева е изхарчила българската държава за 20 години, но какъв е бил ефектът за икономиката попита риторично председателят на Управителния съвет на организацията.


Повече по темата гледайте във видеото.