Той подчерта, че има широко обществено съгласие да се подобрят изборните правила

Темата за това как да се променят изборните правила - едно от исканията на протестиращите, бе обсъдена по-рано днес в Министерски съвет на заседание на Изборния борд.

 

Проф. Михаил Константинов предложи да се обсъди германската изборна система, която предвижда половината депутати да се избират на мажоритарен принцип. Предложени бяха възстановяване на преференциалната листа, която да даде възможност да преподреждаме кандидатурите, които ни допадат.


Премиерът Орешарски подчерта, че с интерес чува предложенията на Изборния борд и потвърди ангажимента си към промяна на правилата при избори.


„В голяма степен могат да бъдат добър ориентир в усилията за подобряване на изборните правила, усилия, които ще положим в следващите няколко месеца, тъй като това е един от ангажиментите на новото правителство да подобри цялостната рамка за функциониране на демокрацията, в това число и с акценти върху нов Изборен кодекс”, обясни министър-председателят Пламен Орешарски.


Така на обявеното като последно заседание на борда стана ясно, че той ще продължава да работи в досегашния си формат, но вече ще дава мнение и по нови изборни правила и нов кодекс, както и подготовката на избори. А на въпрос, след като обсъждането ще продължи месеци, кога възнамерява и изобщо ще подава ли оставка на кабинета, премиерът отговори така:


„Мисля, че има широко обществено съгласие, че трябва да се подобрят изборните правила. Това трудно става без парламент”.


Повече по темата гледайте във видеото.