По думите му, ако правителството подаде оставка, няма да се стигне до криза

Парламентът така е обсаден, че и да иска човек, няма как да се върне” заяви във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от Агенция "Фокус". Според него този парламент е безсмислен, защото министрите и депутатите са изгубили изцяло доверието на хората. 

 

По думите на бившия министър-председател, ако правителството подаде оставка, до криза няма да се стигне, тъй като за месец и половина могат да бъдат проведени нови избори и хората да бъдат представени по-добре. 

 

„Ние сме предложили промени в Изборния кодекс, от които всички ще бъдат удовлетворени. Който, каквито резултати постигне, така ще се подреди народът. Първото нещо, което направиха, беше да орежат субсидиите на малките партии и които са наши бъдещи партньори. Те просто искат да останат както едно време – ДПС, „Атака” и БСП. Ние сме още достатъчно силни и няма какво да ни правят затова посегнаха на всички останали”, коментира Борисов. 

 

Предложението на ГЕРБ е 3-процентовата бариера да остане, за да има по-голяма представителност и в същото време да не се режат субсидиите на тези партии, които са постигнали такъв резултат. 

 

Според него мерки като намаляването на субсидиите на партиите са грешни, защото единственият начин политическите партии да бъдат честни и прозрачни и да не бъдат в ръцете на олигарсите, са субсидиите. „Когато няма пари за една политическа партия, най-естественото е тя да търси пари от бизнеса, което я прави зависима”, категоричен е Борисов.