От МИЕ са възложили проверка на договора за строителния надзор на АЕЦ „Белене”

България има риск да плаща санкции равни на 2000 минимални пенсии месечно заради забавени процедури в енергетиката, алармира икономическият министър Драгомир Стойнев.

 

Забавена е процедурата за отделяне на Енергийният системен оператор от НЕК, заради което Еврокомисията може да ни наложи въпросните санкции. По сметките на министър Стойнев отделянето на двете структури ще отнеме 3 месеца. Той се нядава България да не бъде глобена за този период. Ако това се случи ни грози риска да платим 900 млн. лв. Тази седмица ЕСО ще трябва да промени собствеността на акциите и те да бъдат прехвърлени на новия собственик – „Български енергиен холдинг”.

 

В момента НЕК се намира в критично финансово състояние. Задълженията на дружеството са в размер на 1,9 млрд. лв., съобщи още икономическият министър Драгомир Стойнев.


Той представи задълженията на някои от големите държавни предприятия. По думите му „Български енергиен холдинг” дължи 755 млн.лв. В малко по-добра позиция се намира АЕЦ „Козлодуй”, тако там задълженията възлизат на 320 млн.лв. Следват „Контур Глобал ТЕЦ3” с 115 млн.лв., „АЕS ТЕЦ1” – 115 млн.лв., Топлофикационни дружества – 60 млн.лв., Заводски централи – 40 млн.лв., и ВЕИ производители със задължения от 110 млн.лв.

 

От Министерството на икономиката и енергетиката е възложена проверка на договора за строителния надзор на АЕЦ „Белене”, който е в размер на 2 млн. евро. По думите на Стойнев, това се е случило по времето на служебното правителство.


„Бих искал да помоля ДКЕВР да обърнат внимание на една добавка, която се случва, докато министър е бил г-н Трайков, която ощетява всички потребители, най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на средно и ниско напрежение плаща добавка на база достъп, а не на база това, което реално е потребил”, заяви министър Стойнев.