Роберто Калдероли от Северна лига обвини Сесил Киенге, че окуражава нелегалните имигранти

Расистки скандал избухна в италианския парламент. Заместник-председателят на Сената Роберто Калдероли оприличи първия чернокож министър в страната на орангутан. Политикът направи обидното сравнение на митинг на партията си - Северната лига.
    

Калдероли заяви пред своите съпартийци, че обича животните като мечки и лисици, но когато види снимки на чернокожата министърка на интеграцията Сесил Киенге, веднага правел асоциация с орангутан. Той добави още, че назначението на Киенге окуражава нелегални имигранти да идват в Италия. Според него тя е трябвало да стане министър в собствената си страна.

 

Думите на Роберто Калдероли не са първите расистки обиди, отправени към родената в Конго Сесил Киенге. Един от италианските евродепутати беше изключен от партията си след расистка забележка за Киенге.

 

Политиците в страната се възмутиха от изказването на Калдероли. Няколко депутати, включително от собствената му партия, призоваха за оставката му като зам.-председател на Сената. Сесил Киенге заяви, че не иска да се обръща към Калдероли като към личност, а като към представител на ръководна институция и го призова да помисли върху начина, по който представлява Сената в обществото.