Спирането на готвената актуализация щяла да засегне над 200 000 българи

Евентуалното вето на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета ще е политическо решение. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев след заседание на политическото бюро на партията. 

 

Спирането на готвената актуализация щяла да засегне над 200 000 българи.

 

Според Станишев единственият логичен аргумент за налагане на вето може да бъде евентуално нарушение на Конституцията. В случая такова основание президентът нямал.

 

„Ако наложи вето, това ще е чисто целесъобразно и чисто политическо решение”, смята Станишев.

 

Той припомни актуализацията на бюджета от лятото на 2010 година, когато президентът Плевнелиев беше част от кабинета "Борисов". Тогава приходите бяха намалени с около 2 милиарда лева, разходите - увеличени с близо 400 милиона, а заложеният бюджетен дефицит надскочи критичните 3,5 процента.

 

„Значи, тогава не е бил проблем онзи дефицит, а сега видите ли е проблем много по-нисък дефицит, който даже отговаря на условията на Маастрихт”, заяви Станишев. 

 

Президентското вето щяло да попречи на държавата да се разплати с бизнеса по редица обществени поръчки. Без пари щели да останат и хората с увреждания, тъй като в настоящия бюджет средства за тях не били разчетени. Помощите за деца с увреждания също няма да бъдат изплатени. А работниците щели да останат без ваучери за храна през зимата.

 

„И искам да предупредя президента Плевнелиев за отговорността, която поема. Ако наложи такова вето, всички искания от социални групи трябва да бъдат препращани в президентската институция”, заяви Станишев.