Експерти потвърдиха първоначално отхвърлената автентичност на платното

Неизвестна досега картина на Ван Гог беше показана в музей в холандския град Амстердам. "Залез в Монмажур" е рисувана през 1888 г. Това обаче е първият неизвестен пейзаж на Ван Гог, открит от 1928 г. досега.

 

На картината е изобразен пейзаж от района на Монмажур в Прованса в южна Франция. На заден план се виждат руините на бенедиктинско абатство - тема, която Ван Гог е рисувал много пъти, докато е бил в Арл.

 

Директорът на музея в Амстердам обясни, че творбата е рисувана в период, който се смята за кулминация на таланта на Ван Гог.

 

Още през 1991 година собственикът на уникалната картина се опитал да установи автентичността й. Тогава обаче мнението на експертите било, че картината не е рисувана от известния художник. Така творбата била прибрана на тавана и забравена.

 

Сега, 22 години по-късно, благодарение на анализ на пигментите в боята, както и подписа на художника, експерти от музея доказали автентичността й. Намерено било и писмо на Ван Гог до брат му Тео, в което описвал картината, но накрая изразявал разочарование от нарисуваното.