Семейството й получи бежански статут, очакват лична карта и разрешение да пътуват в чужбина

Екипът на „Събуди се” продължава да следи случая на двегодишната Амира от Сирия, която се нуждае от сърдечна операция в Германия. Поради липсата на бежански статут обаче, тя и родителите й вече четири месеца не могат да отпътуват от страната ни.
   

След поредната наша проверка преди два дни, решението за предоставяне на статут на бежанци, беше връчено на семейство Джалаб. От Агенцията за бежанците са спазили поетия ангажимент и са издали решението още на 30 август.

 

Защо то е достигнало до семейството едва на 12 септември, от отговорните институции не успяха да обяснят. Бащата на Амира вярва, че намесата на Нова ТВ значително е ускорила процедурата. Радостта му обаче не трае дълго.

 

„Обясниха ми, че сега с това решение трябва да подам молба за издаване на карта на чужденец - това става за около 15 дни. След като я получа, трябва да подам молба за издаване на удостоверение за пътуване зад граница на чужденец - това са още 30 дни.”

 

Междувременно двегодишната Амира продължава да слабее и е все по-отпаднала. А условията в бежанския лагер, където е настанено семейство Джалаб се влошават с всеки изминал ден.

 

Повече за Амира и нейното семейство ще научите от репортажа във видеото.