Отбелязваме 105 години от обявяването си за независима държава

Днес България чества Деня на Независимостта. Градът-домакин е Велико Търново. Там на 22-и септември 1908 г. с манифест княз Фердинанд провъзгласява съединената на шести септември България за независимо царство.

 

На 22 септември 1908 година старата столица Търново е празнично украсена. Хората чакали  министър председателят Александър Малинов. Трябвало да чете програмна реч, но се случило неочакваното.  

 

Празненствата във Велико Търново започнаха Някъде около десет часа преди обяд царския влак в който пътува все още княз Фердинанд І, кабинета и официалната свита пристигат в нашия град. Влака намалява своя ход спира на гара Трапезица, откъдето слиза само княз Фердинад І. Пеш той се отправя към историческата църква Св.40 мъченици”, казва Тодорка Недева. 

 

Тишина цари до момента в който с театрален жест Фердинанд изважда изпод мундира си написания на гарата в Две Могили манифест и с тих и тържествен глас прочита, че признава провъзгласената на България Независимост.  В старата българска столица Велико Търново на 22-и септември 1908 г. Настъпва за миг още по голяма тишина , разказват участници в събитието, след което сводовете на църквата са просто разтърсени от мощни викове „Ура”. „Да живее княза”, дори се чуват възгласи „Да живее Царя”, допълва Недева.

 

Как се подготвят жителите на Велико Търново за празника?Всъщност текстът на Манифеста, с който князът слага край на васалното на Османската империя княжество и провъзгласява независимо царство България, е написан няколко часа по-рано от министър-председателя Малинов. Премиерът е и първия който моли Фердинанд да приеме титлата Цар.  Но еуфорията в Търново бързо е потушена от реакциите на Великите сили. Обявената Независимост била в нарушение на Берлинския договор.

 

След провъзгласяването на българската независимост започва по-трудната част - нейното международно признание. На практика това става малко по-късно - през 1909 година, след тежка дипломатическа битка, в която  като аргумент е използвана и армията, но на финала е решена с помощта на Русия, която предлага да удовлетвори чрез сложна схема финансовите претенции на Османската империя към България. 

 

Русия всъщност опрощава дълговете от времето на Руско-турската война през 1877-1878 година. При сключения договор между България и Русия страната ни се задължава да изплати за 75 години 82 милиона франка. Това не се случва, тъй като през 1917 година след събитията в Русия се опрощават дълговете на чуждите държави към Русия.

 

Така без капка кръв и без тежки материални загуби, на картата на Европа се появява нова дъжава, както е посочено в Манифеста „достойна да бъде равноправен член в семейството на цивилизованите народи”.

 

От кулминацията на тържестватаТази сутрин във Велико Търново, в историческата църква „св. 40 мъченици”, се отслужва света литургия. По-късно празнично шествие ще потегли  към хълма „Царевец”. Там ще бъде изпълнен военен ритуал по издигане на Националното знаме, и ще бъдат положени цветя в знак на признателност на паметника на независимостта. Кулминацията на тържествата е вечерта, когато на площада в подножието на крепостта  ще се проведе заря проверка и ще бъде излъчен спектакълът „Звук и светлина”.

 

Репортер: Йовка Драганова