Заради камарата камъни и загражденията хората от дни вървят по платното

Камъни, паднали от последния етаж на сграда в Русе, смазаха автомобил. Това обаче не се случва за първи път. Само на метри от злополучното място има две училища и детска градина, а заради камарата камъни и загражденията хората от дни вървят по платното. Собственикът твърди, че не поправя белята, защото нямал време.


Иван Митев е дядо на българската шампионка по художествена гимнастика Силвия Митева, но не парадира с известността на внучката си. Потърси ни, защото има проблем и защото смята, че улицата му е опасна за всички хора. Излязъл от болницата и пред дома му изненада очаквала него и съпругата му – паднала мазилка превърнала колата му в хармоника.


„Дъщерята ми се обади, че е паднала мазилка шест квадрата, около три тона и колата станала хармоника. И тук минават много хора, деца, жени, стари хора. Може би тези парчета от мазилката щяха да ги убият”, заяви потърпевшият Иван Митев.


Той разказва, че мазилката е паднала при ремонт на жилището на негов съсед, който ремонт освен това се проточил дълго време. Според другите хора в блока помещението е било таван, но той го е преустроил на апартамент. 


„Аз работя от пет години тук и откакто работя, постоянно виждам да се срутва мазилката. Въпросът е човек ли трябва загине, за да се вземат някакви действия”, пита се друг съсед. 


Митев започва да пише жалби в общината. Покрай своя проблем отбелязва и други – бездомните кучета, изсъхнали дървета и неправилно паркирали коли. Засипва общинарите с писма. 


Два поредни дни екипът ни се опитва да се срещне със съседа, чиито камъни смазаха колата и пречат на движението. Янчо обаче е неоткриваем. Излизал сутрин рано и се връщал вечер късно. 


Потърсихме становището на общината. Законът е категоричен - собствениците на строежи носят имуществена отговорност за причинени вреди на трети лица.


„Пострадалият в случая човек има пълната законова възможност при идентифицирания собственик да си търси обезщетения по съдебен ред”, обясни Спасимир Димитров от дирекция „Обществен ред и сигурност”. 


От общината са категорични, че поставянето на заграждения върху тротоарите е временно решение. В конкретния случай обезопасеното място се превръща в едно от най-опасните в града, защото стотици русенци ходят по платното заобикаляни от коли, автобуси и тролеи. 


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева