Най-успешното женско предаване в ефира на Нова празнува 10-ти рожден ден

Най-успешното женско предаване „На кафе” днес празнува своя 10-и рожден ден в ефира на Нова. Всичко започва през 2000 г., когато се излъчва първият епизод. „Не бях спала цяла нощ. Чудех се с какво ще запълня цели три часа предаване”, спомня си Гала. „Не бях на себе си от притеснение. Беше невероятен шок”.

Години по-късно чаровната водеща признава, че притеснението не е толкова голямо, но предефирната треска продължава. И си пожелава това никога да не се променя, защото „ако го няма трепетът и вълнението, ако всичко е спокойно, нещата може да не се получат”, добавя тя. 

Днес първото женско предаване в българския ефир празнува своя 10-и рожден ден (форматът е на екран в годините 2000-2005 и 2009-2014). Десет години неизменна част от програмата на Нова, то с право може да бъде наречено безспорен образец за това как се прави успешен женски формат.

„На кафе” е пионер по много показатели – през годините се утвърждава като предаване, което забавлява, изповядва, помага, образова, преобръща нагласи, разчупва стереотипи, ангажира се с каузи и променя живота на хората. Регулярно екипът и Гала постигат изключително добри резултати, като през изминалата 2013 година те достигат дори рекордни стойности.

„На кафе” е предаването, което превърна благотворителността и социалната отговорност в една от основните си мисии. Гала и екипът на шоуто бяха първите, които повдигнаха темата за аутизма и доказаха, че той може да се лекува – показаха го с историите на деца, които успяха да се излекуват пред очите на зрителите. „На кафе” помогна на малкия Виктор да се пребори с тумора, като му осигури лечение с кибернож; събра пари за закупуването на транспортен кувьоз за Майчин дом и спомогна за закупуването на втори. Регулярно предаването се ангажира с множество благородни каузи, а самата Гала е била лице на над 50 благотворителни инициативи. 

В студиото на „На кафе” за първи път се обръща внимание на теми, важни за здравето не само на възрастните, но и на децата – дискусии за ролята на ваксините, вредите от микровълновите лъчи, ползите на хималайската сол са само малка част от примерите в тази насока. За първи път зрителите на „На кафе” стават свидетели на раждане на живо в ефир. За първи път предаването повдига завесата над различни процедури в пластичната и естетична хирургия, като част от тях се случват на живо в студиото. За първи път екипът въвежда постоянни рубрики с кореспонденти от Ню Йорк и Париж, провежда мащабни риалити проекти като част от предаването и въвежда скайпа като канал за кореспонденция в национален ефир. С разнообразието от теми, рубрики, гости, проекти, кампании и събития, случвали се на живо пред очите на зрителите, в продължение на 10 години „На кафе” се утвърждава като синоним на професионализъм и новаторство.

„Виновен” за това е предимно дамският екип на предаването, един от най-всеотдайните и безспорно доказали се в професията. Друга отличителна черта е чувството на семейна принадлежност и усещането, че макар и с цената на много труд, всички те истински се забавляват.

„За мен „На кафе” е другият мой живот”, признава водещата Гала. „Пожелавам на себе си и на целия екип да продължаваме да правим предаването по най-добрия начин, който съвпада с очакванията на зрителите и да поддържаме онзи трепет и вълнение, с които поставихме началото през 2000 година”.