Експерти коментираха евентуални сценарии при война в Украйна

Малко вероятно е да има война в Украйна, но българското правителство е задължено да разглежда такива тежки сценарий. Мащабът на конфликта е по-дълбок, отколкото се опитват да ни го представят. Той е ценностен”, заяви за „Часът на Милен Цветков” Илия Налбантов – председател на Асоциацията „Джордж Маршал”.
 
Подобно мнение изрази и друг експерт. Според Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения, военен конфликт няма да има, защото би било „самоубийствено както за НАТО, така и за Русия и би довел до сриване на международната система от договори и споразумения. 
 
„Трябва да говорим за въоръжен конфликт, който вече е налице. Той ще продължи и най-вероятно ще бъде сложен на масата като обект, който ще бъде договарян на преговорите”, на мнение е председателят на Националния антикриминален и антитерористичен форум - Тихомир Стойчев.
 
Динко Иванов - член на УС на Съюза на съюза от резерва „Атлантик”, изрази съмнение, че ще  има война, както и не беше съгласен с твърдението, че се наблюдава въоръжен конфликт.
 
„Война в смисъла, в който сме свикнали да гледаме в игралните филми, няма да има. Но ще продължава психологическата и медийната война, категоричен бе Владимир Спасов – експерт към Национална асоциация „Сигурност”.
 
Симеон Николов заяви, че ако все пак се случи война, икономическите последствия за България ще са големи. Той обясни, че ще бъдат засегнати не само доставките на газ, но и бизнес отношенията и банките.
 
Не очаквам такава голяма имигрантска вълна, каквато се очакваше от Сирия, но движение определено ще има. Това означава, че ние трябва да сме готови за тази ситуация”, коментира Владимир Спасов.
 
И още - какви са заплахите за националната сигурност на България при евентуална война в Украйна – гледайте във видеото.