Според юрист в отделената част също се извършва търговска дейност

Русенският районен съд постанови глоба от 1000 лева на Никола Стоянов, собственик на заведение в Русе, който успя да надхитри закона, така че в кафенето му да се пуши. Той решава да направи пробив в системата като разделя кафенето си на две и прехвърля половината от него на жена си Миглена Стоянова. 

 

Така това помещение става частна собственост и в него може да се пуши по закон, смята Стоянов. В този така наречен "частен кът” той сам посреща и настанява всеки клиент. Пушенето там не е забранено. От Регионалната здравна инспекция от Русе обаче отиват в заведението като обикновени клиенти и така се стига до глобата.

 

"Всеки може да направи частен клуб, където да се събира с приятелите си и да пуши и пие, само че г-н Стоянов не е направил това. Той има регистрирано заведение, което е обществен обект - регистрирано е в Регионална здравна инспекция, в Община Русе, в Агенцията по безопасност на храните. Това е заведение със 70 места, в което като се влезе установявате, че има едно общо помещение. Това е търговската зала и на всяка маса има пепелник. Така че абсолютно абстрактно и само в съзнанието на г-н Стоянов е действието му да отдели някаква част от помещението, която да представлява нещо отделно от търговската площ”, обясни в "Часът на Милен Цветков" юристът от Регионалната здравна инспекция Пенчо Милков.

 

На тези думи Никола Стоянов отговори като даде пример с мол в Букурещ, където имало поне 10 подобни заведения, които не са били разделени със стени, а са ползвали общо помещение, където се е пушело. Той поясни още, че е уведомил общината, че "частният кът” не е във владение на фирмата му. Подготвял и документи тази част да бъде регистрирана на друга фирма.

 

Проблемът тук, според юриста обаче, е, че това всъщност е един общ обект и по документи, и фактически, нищо, че в едната част има мека мебел

 

"Това е закрит обект с обществено предназначение. Ние изпратихме скрит клиент, който влезе в така наречения частен имот, поръча си, беше обслужен и му бе издаден касов бон. Това означава, че г-н Стоянов развива търговската си дейност и в така нареченото от него частно помещение”, заяви Пенчо Милков.

 

По думите на Никола Стоянов обаче храната там се поръчвала от други заведения.