Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и сътрудници на Чжоу Юнкан са били ар

Китайските власти са конфискували имущество на обща стойност 14, 5 милиарда долара от членове на семейството и приближени на бивш министър, съобщава БТА, позовавайки се на „Ройтерс".

 

Бившият министър на обществената сигурност Чжоу Юнкан е в центъра на най-големия корупционен скандал в Китай през последните шест десетилетия.

 

Над 300 роднини, политически съюзници, протежета и сътрудници на бившия министър са били арестувани и разпитани през последните шест месеца, но сега за пръв път се съобщава за това. Сред задържаните са около 10 души с ранг на заместник-министър. 

 

Конфискуваното имущество включва банкови сметки в Китай и чужбина, около 300 апартамента и къщи, предмети на изкуството и археологически ценности и над 60 автомобила. Конфискувани са напитки, злато, сребро и пари в брой в местна и чужда валута. 

 

Според анализатори арестите, както и размерът на конфискациите може да са свидетелство, че президентът Си Цзинпин действително е разпрострял антикорупционната кампания до най-високите нива в държавата.

 

Според други обаче разследването срещу Чжоу Юнкан може да е отчасти мотивирано от политическо разчистване на сметки, след като Чжоу разгневи китайското ръководство с противопоставянето си на присъдата срещу бившия високопоставен политик Бо Силай, който през септември беше затворен с обвинение за корупция и злоупотреба с власт.

 

71-годишният Чжоу е под домашен арест от края на миналата година. Той е най-високопоставеният китайски политик, който става обект на разследване за корупция, от 1949 година, когато комунистическата партия в Китай поема властта в страната.

 

Източник, близък до китайското ръководство е съобщил пред агенция „Ройтерс”, че бившият министър е отказал да сътрудничи на разследването и е заявил, че то представлява политическо преследване. 

 

Правителството в Пекин все още не е направило официален коментар на случая.