Инспекторите признават, че проверките се правят само по документи

3 милиона яйца ще излизат от българските птицеферми всеки ден в следващите две седмици. Какви опасности крие пазарът преди Великден, разказва Живко Константинов.


Агенцията за безопасност на храните е категорична, че оцветителите Е102 и Е122 в боите за яйца са напълно безвредни и разрешени у нас. Какво съдържа оцветителят е102  питаме експерт от агенцията.


„Аз трудно мога да ви кажа какво има във всяка добавка”, обяснява инж. Атанас Дробенов от БАБХ.


И тъй като експертите са неподготвени, се налага ние да намерим какво е тартразин или Е102 на опаковките с боя.  Според Европейската агенция за безопасност на храните татразинът може да предизвика нежелани алергични реакции.


Оказва се, че в производствените цехове за бои инспекторите проверяват само документацията и какво пише в състава на опаковката.


Всичко е на документи! Ние няма как да направим изследване дали Е122 е безопасен! Защото той е безопасен, след като фигурира в разрешителния списък!”, твърди инж. Атанас Дробенов.


Е122 носи имената кармоизин или азорубин. Той също може да причини алергични реакции и не се препоръчва за деца. Забранен е в редица държави.


Проверката се извършва визуално! Наличните суровини, опаковката! Лабораторно не се проверява!”, пояснява инж. Дробенов.


Така ние разчитаме на окото на експерта и съвестта на производителите. Оказва се, че няма и данни колко са проверените бои до момента.


Повече по темата гледайте във видеото.