От рано сутринта майстори готвачи въртяха агнешки чевермета в Петропавловския манастир

Стотици именици от цяла България избраха да празнуват Гергьовден в Петропавловския манастир край Лясковец. Там за трета поредна година се провежда национален събор на овцевъдите, където хиляди животновъди обменят опит и показват продукцията си. От рано сутринта майстори готвачи въртяха сочни агнешки чевермета.

 

Хиляди хора от страната и чужбина дойдоха край Лясковец, за да опитат прочутия Гергьовденски курбан и да вкусят от най-големия агнешки кебап. На Гергьовден, сред поляните на Петропавловския манастир, се опекоха повече от 50 чевермета, а третия национален събор на овцевъдите уважиха над сто хиляди души.

 

Най-щастливи от празника са имениците. Георги Русев е от свищовското село Татари. За да опита вкусните чевермета на майсторите готвачи,  Георги и семейството му тръгнали от ранни зори.

 

„Ще има агнешко месо, ще има бира, ракия, ще има вино. Агнешко обезателно, Гергьовден без агнешко не върви. Чичо ми се е казвал Георги и аз съм кръстен на неговото име. Георги поначало значи „земеделец” и на мен всичко ми върви, каквото си сложа в земята, всичко се получава. Миналата година бях сложил дини, станаха 15-20 кг едната”, сподели той.

 

За да празнуват именния си ден дойдоха хора и от съседна Румъния. Джордж е овчар от три поколения. Гледа 3000 овце, 600 кози и 80 крави. „Дойдох от Букурещ. Идвам за трети път и съм много щастлив, че именно тук празнувам именния си ден. Това вече се превърна в една традиция. Цялото ми семейство е с мен, печем чевермета, хапваме и се наслаждаваме на хубавото време и вашата народна българска музика”, казва чужднецът.