Той изрази и либерален възглед за безбрачието

Ще има наказания за свещениците, извършители на сексуални посегателства над деца. Това стана ясно в края на близкоизточната обиколка на папа Франциск. Пред репортери той лансира и доста либерален възглед за безбрачието на католическите духовници.
  
На връщане от тридневната си обиколка в Близкия Изток папа Фрациск обяви, че за първи път ще се срещне с група жертви на сексуални посегателства във Ватикана в началото на следващия месец. В отговор на въпрос дали ще предприеме действия спрямо епископи, обвинени в такива деяния, папа Франциск каза, че няма да има привилегии за никого, като добави, че трима епископи в момента се разследват.
 
„Това е ужасно престъпление. Знаем, че е ужасно при всякакви обстоятелства. Аз обаче се интересувам от тези престъпления в Църквата, защото свещеник, който ги извършва, предава тялото на Господа. Свещеникът трябва да води децата към святост, а децата му вярват”, коментира папа Франциск
 
Пред журналисти на борда на самолета от Тел Авив за Рим папата направи и доста либерално изказване. Той допусна, че безбрачието на католическите свещеници може да бъде отменено:
 
„Безбрачието не е догма. То е правило на живот, което аз много ценя и смятам, че е дар за Църквата. Но тъй като не е догма, вратата е винаги отворена.” 
 
Папа Франциск имаше подобни изказвания, докато беше архиепископ на Буенос Айрес. Сега обаче той се изказва за първи път в този смисъл в качеството си на глава на Римокатолическата църква. Напоследък все по-често се лансира тезата, че принудителното безбрачие на свещениците е виновно за сексуалните посегателства във Ватикана.