През септември тя бе осъдена от Софийския градски съд на 5 години затвор

Софийският апелативен съд оправда бившата директорка на Агенцията по вписванията Виолета Николова, информира БГНЕС. През септември тя бе осъдена от Софийския градски съд на 5 години затвор.

 

Обвинението по неин адрес – нарушаване на служебните задължения и присвояване на 53 000 лева, поверени й да ги управлява. Тогава съдът лиши Николова и от правото да заема държавна или обществена длъжност, както и от правото да упражнява юридическа професия за срок от 3 години.


Припомняме, че Виолета Николова беше уволнена заради това, че през 2011 г. сама си е дала бонуси в размер на десетки хиляди лева. След напускането на поста в агенцията, Николова сама призна, че през 2011 г. е получила общо 73 000 лева под формата на допълнително материално стимулиране, като 48 000 лева от тях си е дала сама.


Днес Апелативният съд потвърди и невинността на Райна Иванова, директор на дирекцията „Административно правно обслужване, човешки ресурси и връзки с обществеността” при Агенцията по вписванията, за написано писмо до Министерството на правосъдието, в което се удостоверяват неверни обстоятелства относно материално стимулиране към заплатата.


Съдът обаче осъди третото подсъдимо лице - Тотка Стоилова, която е финансов контрольор в Агенцията по вписванията, на две години условно лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. Съдът й наложи и глоба от 3000 лева. Според съда и според прокуратурата тя не е упражнила достатъчен контрол върху работата на Виолета Николова.