Вече има глобени фирми за неправомерно издадени билети

В разгара на лятото хиляди деца тръгват на почивка с междуградски автобуси. Съгласно българската и европейската нормативни уредби, докато навършат седем години, те имат право да пътуват безплатно. Да, ама не или поне: невинаги.


Рада Богданова плати доста пари на гишетата на столичната автогара за въпросните детски билети, които оказва се, само трябва да са с нулева стойност. И провери защо буквата на закона се разминава с реалността.


Ралица щеше да пътува със сина си до Русе. На майката и през ум не й минаваше, че безплатният билет на Йоан е под въпрос. За разлика от Ралица, много родители на автогарата изобщо не знаеха правата си.


Още от 1991 г., с постановление на Министерския съвет превозвачите не могат да отказват безплатен превоз на децата до 7 години. Ралица попадна на фирма, която не взе пари за Йоан. А ние проверихме как ще го таксуват останалите - в тон с лятото, избрахме крайни точки до морето.


На едно гише ни взеха 17 лева, при редовна цена на билета 29 лева. На друго, ни дадоха избор - Йоан да пътува безплатно, но в полата на майка си. За самостоятелна седалка на Йоан фирмата иска 50 % от редовната цена. До Лозенец, това прави 17 и 50. Пак до Лозенец намерихме и цена 3 лева - според политиката на това гише, сумата не зависи от маршрута, а гарантира право на място и служи за застраховка на детето.


Така е и в България, потвърдиха от изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Остана въпросът - към кого да се обърне Ралица, ако й поискат пари за Йоан.


Отидохме при Галя Топалова, председател на Националната асоциация на автобусните превозвачи. Тя управлява и фирмата, която предлага Йоан да седи шест часа в полата на майка си, или да си плати 17,50 лв. до Лозенец.


„Не само ние, всички фирми го нарушават”, обясни Галя Топалова, председател на Националната асоциация на автобусните превозвачи.


За компенсациите общините разчитат на пари от републиканския бюджет, но заявяват, че разписаните са малко. Тази година за София 2 300 000 лева нямало да стигнат само за градските линии, а за междуградските общината не е платила на превозвачите нито лев.
За това, че от правоимащ Йоан се превръща в длъжник на една неработеща система, майка му днес може да се обърне само към изпълнителна агенция "Автомобилна администрация".


За неправомерно издадени билети глобени фирми вече има и никой не е обжалвал тези 200 лева. Фирмата, управлявана от Галя Топалова е започнала да таксува децата от това лято. И други като нея се замислят да сложат край на безплатните билети. Само в автобуса на Йоан преброихме още трима негови връстници.


Повече по темата гледайте във видеото.