Тя е заразила 800 000 дървета в Саленто

Вредна бактерия, наблюдаван в Европа за първи път, унищожава вековни маслинови дървета и застрашава доставките на италиански зехтин, съобщава вестник "Дейли мейл", цитиран от БГНЕС. 

 

Бактерията, която е открита за първи път в Северна и Южна Америка, е заразила 800 000 дървета в Саленто, южната половина на област Пулия. В областта се произвеждат около 11 милиона тона маслини на година, над една трета от националния добив, както и най-добрите зехтини в страната. 

 

Много от най-старите видове маслинови дръвчета в Италия, някои от които на около 500 години, са били заразени от бактерията Xylella fastidiosa. Тя води до изсъхването на растенията. Епидемията вече е струвала на производителите 250 милиона евро и сумата се очаква да расте. 

 

Производителите ще бъдат принудени да унищожат много дървета в най-тежко засегнатите райони, когато указ за извънредно положение влезе в сила идната седмица. 

 

"Болестта продължава да се разпространява заради летните температури и взехме правилните мерки. Ще има истински "санитарен кордон" от 8000 хектара, в който ще бъде задължително унищожаването на дърветата", заяви говорителят. Реакцията на властите обаче се забавила заради италианската традиция за излизане в отпуска през целия август. 

 

Европейската и средиземноморска организация за защита на растенията предупреди, че заболяването, което може да засегне също бадемовите дървета и костилковите овошки, е "много сериозна" заплаха за земеделието.