Шотландецът Дейвид Хейнс бе екзекутиран от „Ислямска държава”

Британски гражданин беше обезглавен от "Ислямска държава". Убитият е хуманитарният работник Дейвид Хейнс, посветил живота си да помага на бежанци от военни конфликти. Терористите пуснаха видео в интернет, в което наричат показната екзекуция "послание към съюзниците на Америка".

 

 

Дейвид Хейнс - баща и съпруг, но и заложник на "Ислямска държава". Преди да бъде пленен от терористите през март 2013 г. той работи за френска хуманитарна организация в бежански лагер в Сирия. 44-годишният шотландец е посветил десетилетие от живота си за да помага на хора, пострадали от военни конфликти. Последните му думи, изречени под принуда от ислямистите, са към британския премиер Дейвид Камерън:

 

„Искам да заявя, че те държа теб, Дейвид Камерън, изцяло отговорен за екзекуцията си. Ти влезе доброволно в коалиция срещу "Ислямска държава" със САЩ, точно както и предшественикът ти Тони Блеър, следвайки тенденцията британските министър-председатели да нямат кураж да откажат на САЩ”.

 

Семейството на Хейнс отказва да коментира екзекуцията, но съпругата му Драгана и 4-годишната им дъщеря до последно са се надявали той да се завърне при тях в Хърватия. Но вече са разбрали, че Дейвид се е превърнал в пионка в злата игра на заложници на "Ислямска държава", в която вече е включена и Великобритания.

 

Малко след полунощ, премиерът Дейвид Камерън се завърна на „Даунинг стрийт”, но отказа да коментира екзекуцията. В Туитър обаче министър-председателят написа: „Убийството на Дейвид Хейнс е акт на истинско зло. Ще направим всичко, което е по силите ни да заловим убийците му и да ги изправим пред правосъдието, независимо колко време ще отнеме това”.