Това не е единственото предприятие в страната, което функционира така, твърди той

Взривът в завода в Горни Лом повдига въпроса за голямата безработица и натиска, който се упражнява върху работниците в такива опасни производства. Стремейки се към печалба, частният капитал много често пренебрегва разходи, които са важни за безопасността на труда”, заяви в „Здравей, България” председателят на БСП Михаил Миков, който е на мястото на инцидента. 

 

По думите му не става въпрос за недобросъвестност, а за максимални икономии по отношение на техника, работна заплата, гонене на по-висока производителност с цел печалба. „Всичко това се отразява”, каза още Миков и допълни, че това не е единственото предприятие в страната, което функционира така.

 

И служба КОС, и Агенцията за безопасност на труда са направили предписанията си. Намесили са се и екологичните органи. „Въпреки това става тази трагедия”, заяви лидерът на БСП. Той допълни, че за съжаление тези предписания остават на хартия.

 

Миков съобщи, че МВР използва всички средства за установяване на хора, които трябва да бъдат спасени. „За жалост засега няма никакъв резултат. Имаше и доброволци, които бяха съгласни, при наличието на най-малките индикации да спасяват хора”, каза Миков.

 

Лидерът на БСП променя и хода на предизборната си кампания. „Призовах всички водачи на листи и областни ръководства да преустановят воденето на кампанията. Правителството трябва да обяви траур, защото трагедията е огромна”, смята Миков.

 

Целия разговор гледайте във видеото.