От началото на годината на фабриката са наложени седем акта

„Оборудването в завода в Горни Лом е било старо. Липсвал е втори изход на цеха за утилизация, както и инструкция за безопасност за работа”, съобщи министърът на социалната политика Йордан Христосков.

 

Установено е също така, че се съхраняват взривни вещества на втория изход на склада за тротилова пресовка, което е пречило за бързото излизане на хората в случай на авария. Другото нарушение е, че между цеховете е имало натрупани чували с отпадъци от тротил, които не са опасни, но затрудняват излизането на хората.

 

Той съобщи още, че от началото на годината на завода са наложени седем акта. „Нашите инспектори са били постоянно в завода и са извършвали проверки”, каза още Христосков.

 

На въпрос защо заводът не е бил затворен, министърът отговори, че той е бил единственото препитание за хората в региона. „Възнагражденията са били много скромни. Последната заплата, която им е била платена, е под минималната работна заплата от 240 лева”, съобщи той и допълни, че тепърва предстоят сериозни проверки.

 

„Категорично този завод повече няма да работи”, заяви Христосков.