По думите му на цеха са налагани глоби в размер на няколко десетки хиляди левове

„Нашите ангажименти като Министерство на вътрешинет работи бяха отцепване на района с оглед обезопасяването му и опазване живота и здравето на хората от съседните села. Всичко това е изпълнено”.

 

Това обяви за Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.
Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор 15 следователи се занимават с разследването на този случай. Направени са обиски и изземвания на документи, разпити на лица в офисите от Видин, Горни Лом и София. В сряда Служба КОС е отказала на предприятието стотици хиляди мини от тези, които са се намирали в цеха, да бъдат транспортирани към Сеславци.


„Информацията за голямото количество противопехотни мини е постъпило в Служба КОС към V РПУ в столицата. Уточняваме всички подробности по случая. Колегата от служба КОС съм уведомен, че е изискал всички документи и спецификации”, категоричен бе Светлозар Лазаров.
Той припомни в хронология действията на полицията от първия взрив в завода в Горни Лом.


„Към 17-05 тръгват от Белоградчик служители на полицията и служители на „Пожарна и аварийна безопасност”. Те влизат вътре, непосредствено до мястото на взрива. От няколко метра установяват каква е фактическата обстановка – че реално цел няма, и че той буквално е изпепелен. Колегата изтегля служителите и проверяват останалите цехове за наличие на пострадали лица с оглед оказване на съдействие”, разказа главният секретар на МВР.


Многократно са давани предписания от страна на Служба КОС на този цех, налагани са дори глоби в размер на няколко десетки хиляди левове, но досега реакция няма.


„КОС дори отнема лиценза на предприятието, комплексното разрешително. Поисках да ми се предостави цялата налична документация за всички процеси, които се развиват от 2008 и 2010 година до настоящия инцидент, тъй като това не е първия случай. Последната проверка от служител на Служба КОС в цеха е правена на 10-и септември. Установени са няколко нарушения в няколко посоки – в технологичния процес на производството, наличие на боеприпаси като количеството е по-голямо от това, което се води като складова отчетност и трето – съхраняване на боеприпаси на места, които не са с такова предназначение”, добави още главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.


Повече по темата гледайте във видеото.