Древният храм се нуждае от спешна реставрация, която ще струва 500 000 лева

Уникалният тракийски храм край Старосел, който е най-големият на Балканския полуостров и в Югоизточна Европа се руши и може да не издържи до следващата зима. Сводът на могилата пропада, а светилището е укрепено аварийно с дървени подпори, които са изгнили от влагата. За да не бъде безвъзвратно загубен древният храм се нуждае от спешна реставрация, която ще струва 500 000 лева.


Близо 30 хиляди туристи посещават всяка година тракийския храм. Милена е от Русе и води приятелите си, които от 30-години живеят в Холандия, за да  им покаже древното светилище.


„И сме много възмутени. Как може да бъде в този вид?  Един милион лева сигурно са нужни, за да се оправи, за да стане малко в по-приличен вид, а не с тези пластмасови прозорци отгоре, найлони провесени, за да може да добие по-добър вид. Тук виждаме снимки – идвал е Симеон, идвала е датската кралица. Неперкъснато идват международни делегации и най-различни туристи от цял свят”, възмущава се Милена Петкова.


Милена и приятелите й, както и останалите посетители минават под дървени подпори, които от десетилетие укрепват конструкцията. Гредите са от откривателя на светилището Георги Китов. И вече са изгнили.


„Това, което тук виждаме, първото впечатление е плачевно. Просто го намирам за много несериозно  отношение към такива обекти, които са нашето наследство и трябва да се пазят”, смята Диана Иванова, която живее в Холандия.


От откриването на тракийската могила са изминали 15 години. Досега обаче държавата не дала и стотинка за светилището, твърди кметът на Старосел. Той е обезпокоен, че дървената конструкция в предверието на храма ще се срути.


„И нека бъда още по-откровен и да ви кажа, че на тази сграда срокът на годност, експлоатационният срок беше 10-годишен – от 2002 до 2012 година, същият изтече. И днес имаме нужда да се проектира нова и да се построи нова такава”, обяснява кметът на село Старосел Иван Жутев.


Десетилетие след като светилището бе открито от археолозите, куполът на храна все още не е възстановен. В кръглата зала древните жреци са извършвали мистериозните си тайнства. Днес влагата се кондензира в помещението и така се руши най-гладкият слой на купола.


„Жалко е, че цветовете на цветния фриз се загубват. С всяка година стават все по-бледи и по-бледи и те напълно ще изчезнат, заради атмосферните условия, защото не се поддържа постоянна температура. Просто този храм ще загуби своето величие”, казва екскурзоводът Татяна Гърбова.


Пета година вече храмът край Старосел чака да бъде реставриран с пари на културното министерство. И тази година той не е включен в списъците за реставрация. Кметът вече е изпратил сигнал с код червено до всички държавни институции, но от нито една няма отговор за бъдещето на най-големия тракийски храм у нас.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев