Скокът на Алън Юстас, подготвян цели 3 години, остана далеч от светлините на прожекторите

 

Разходките в стратосферата - все по-достъпни. След легендарния скок на Феликс Баумгартнер преди 2 години, наскоро 57-годишният вицепрезидент на "Гугъл" подобри рекорда му. За разлика от подвига на Баумгартнер, който беше с рекламна цел, то този на Юстас, подготвян цели 3 години, остана далеч от светлините на прожекторите.

 

Свръхзвуково падане на границата на самоубийство. Така определяха скокът на Феликс Баумгартнер преди да скочи. Въпреки скептичните прогнози, австриецът счупи световния рекорд, като с капсула стигна стратосферата и скочи от 39 километра, падайки 4 минути и 19 секунди. Първият човек, който премина звуковата бариера като разви скоростта от 1342 километра.

 

Христо Киликчиев е скачал с парашут от 12 хиляди метра. За разлика от всеки парашутист и от самия Баумгартнер, Алън Юстас е още по-дързък - скача от цели 41 километра.

 

„За мен по-големият герой е Алън, защото първо никога не е търсил рекламата и известността, и второ - той го прави с чиста идея от научна гледна точка, докато Феликс го направи повече за рекордите”, казва Киликчиев. Юстъс се е движил със скорост от 1322 километра в час, като пада в продължение на 4 минути и половина.

 

„При Феликс, той беше издигнат с капсула, която струваше луди пари, а Алън го направи без капсула! Тоест демонстрира, че не е необходимо да се дават толкова много пари", допълва парашутистът.

 

Без грам рекламни кампании, без телевизии, без техника за милиони долари. Идеята е да бъде изпробван костюм и скафандър, с които всеки да може да се разхожда около земята на височина над 30 километра.

 

„Ще допринесе за в бъдеще за това, че такъв вид костюми и такъв вид скокове могат да се правят и комерсиално. Вече се предлагат скокове от Еверест, защо да не се предлагат и от стратосферата”, категоричен е Киликчиев.

 

Скокът на Юстас е бил част от проект, забулен в тайни. Какво е видял и изпитал новият рекордьор ще можем да разберем, когато космическите разходки за туристи станат факт.